Verslag Dag 2

Valença - O Porrino

Zaterdag 29 april 2023, O Porriño, Spanje

Na een eerste reis dag nu het echte werk Lopez op de Camino Portuguese.
Om het tijdsverschil te overbruggen de wekker op 7.00 uur gezet en dan is het nog schemer. Valentijn is niet echt iemand die vlot zijn bed uitkomt dus heb ik alles ingepakt en hem gewekt toen het echt nodig was. We gaan onderweg wel ergens ontbijten en Tuï is dichtbij dus daar moet het wel lukken.

Even over 7.30 uur vertrokken, het was mistig dus een kleine wereld, de route snel gevonden maar de omgeving van Valença is zo mooi en indrukwekkend dat we de gele pijlen al snel gemist hadden.
De rivier lag in nevelen gehuld, de grensovergang lag midden op de burg en dat was voor Valentijn toch wel iets bijzonders, ons 1ste memorabele punt al snel bereikt!

In Tuï loopt het pad naar het centrum vrij steil omhoog en als 1ste kom je langs de kathedraal die nog gesloten was, helaas geen kaarsje je of stempel in ons paspoort.
In het centrum van Tuï hebben we buiten ontbeten bij een klein cafetaria waar ook andere pelgrims zaten. Hier had Valentijn zijn 1ste ontmoeting met andere pelgrims, het was een Nederlandse pelgrim die haar Camino liep met Amerikaanse vrienden, ik denk dat zij zelf ook in Amerika woont. In het cafetaria een schelp gekocht om deze aan onze rugzakken te bevestigen en Valentijn een sleutelhanger met logo voor aan zijn boekband. Hij vond dat hij nu ook een echte pelgrim was , één met een schelp!
Tuï was voor mij veel herkenning maar voor Valentijn is alles nieuw dus niet getreurd.
Tuï uit was voor mij ook een andere route en deze was fraaier, blijkbaar hebben we vorig jaar toch anders gelopen dan de officiële route. Over de snelweg en heerlijk door de eucalyptusbossen, in alle rust en over mooie oude bruggen kwamen we na een kleine 10 km aan bij ons eerste rustpunt, Ponte das Febres.
Hier koffie, fris en taart genuttigd.

Rond 12.00 uur weer verder door het mooie Gallische landschap. Gelijk met ons verliet een Amerikaans echtpaar de herberg en het bleek dat hij in zijn jeugd in Nederland had gewoond en no regelmatig op familiebezoek kwam naar Nederland. Nederlands spreken ging hem moeilijker af maar verstaan was geen probleem en zo hebben wij een poosje samen opgelopen. Mooie ontmoetingen uit het niets!

Komend bij een splitting van de route afgeweken van de officiële route en de complementario genomen en dat is zoveel mooier!
In plaatsen van door een industriële omgeving loop je nu door de natuur en dat is zoveel mooier.
Onderweg zie je de mensen kijken naar Valentijn en vaak vol bewondering, zelf ziet hij dat niet maar ik glim van trots, tot nu toe heb ik niemand gezien van zijn leeftijd die de Camino loopt.
Helaas begin het voor O Porriño zacht te regen dus regenkleding aan bij een picknick tafel en hier ontmoeten wij een Belgische vrouw, goed lachs en een gezellige kletser. Gelukkig zette de regen niet echt door en hoewel we wel de regenkleding aanhielden zijn we niet echt nat geworden.
Voor O Porriño kwamen we 3 mensen tegen die we inhaalden en waarvan een man een kinderdrager op zijn rug droeg waar een heel kleine baby in zat, natuurlijk moest die ook tegen de regen beschermd worden dus die zat onder een groot plastic met veel ruimte voor de ventilatie.

In O Porriño, na ruim 22 km troffen we een mooi appartement aan, boven een bar Maracaibo, wat ik gereserveerd had met wasmachine dus alles hup de machine in en wassen maar. Na een frisse douche en even een rustmoment voor Valentijn de stad in en voor hem een nieuwe trui gekocht die niet te warm was maar wel warmte bood. 
In het centrum natuurlijk wat gedronken en terwijl wij daar zaten begon er een optreden van dansstudio 57 die hun jaarlijkse uitvoering hadden.. ondertussen had ik contact gemaakt met een echtpaar uit Uitgeest die ook de Camino liepen en daar gezellig mee heb zitten borrelen terwijl Valentijn zich meer richtte op de activiteiten op het plein.

Nadien nog gegeten en natuurlijk gebeld met het thuisfront.
Vandaag ruim 22 km gelopen en Valentijn doet het fantastisch, totaal geen enkele wanklank of gemekker, ik ben zo trots op dit knulletje!

Startpagina 2023 CP & Valentijn

Foto's van de Dag

                     Dag 3:                         O Porriño - Redondela