Dag 8

Pedreira - Santiago d Compostela

Vrijdag 05 mei 2023

Wat een ervaring hebben wij samen gehad afgelopen week en vandaag dan de finale, aankomst in Santiago de Composela.
Valentijn heeft prima geslapen en zoals iedere dag had ik alles weer klaar staan voor vertrek eer ik hem wekte. Buiten regende het dus regenkleding aan maar gelukkig bij vertrek was het bijna droog en dat zou zo blijven de hele wandeling dus echt nat zijn we niet geworden met dank aan Pluvius

Onderweg 1 x gestopt voor een ontbijt in Miladoiro en dan zie je bekende gezichten aan je voorbij trekken waarbij ook een vrouw met een meisje van ongeveer dezelfde leeftijd als Valentijn,  met ook een rugzak op, aan de overkant van de straat voorbij trekken.
Even buiten Miladoiro zie je de eerste contouren van Santiago de Compostela al liggen met de karakteristieke torens als herkenningspunt.
De afstand wordt steeds minder en na 10 km is het aftellen wat voor cijfers er op de stenen pilons staan, helaas loop je al in de stad en is er geen pilon met de laatste kilometer erop.

In de straten van Santiago op weg naar de kathedraal kwamen we Lucie & Viggo weer tegen en zijn we samen verder opgelopen tot het plein. Hoe leuk te zien hoe kinderen dan op elkaar reageren en weer helemaal kind worden. We kwamen door het parkje met beelden van de twee Maria's en natuurlijk moesten ook de jongens even op de foto met de Maria's.

Naar mate het plein nadert worden de straten nauwer en wordt het drukker, je krijgt koek aangeboden bij de bakkerijen in de straat, de kathedraal wordt steeds groter en dan plotseling staan we op het plein.
Op het plein was het best al druk met veel blije gezichten en ook Valentijn was opgetogen dat hij zijn doel had bereikt, samen met Viggo moest dat gevierd worden en omstanders leken dit ook te herkennen.
We hebben afscheid van elkaar genomen maar niet nadat we afgesproken hadden om samen te eten in de avond.

Wij opzoek naar een slaapplaats en als 1ste naar het Hospederia San Martin de Pinario gegaan in de wetenschap dat zij vol zaten. Nee alles is vol, maar met een blik op Valentijn was er toch nog plaats voor ons in 1 van de pelgrimskamets op de bovenste verdieping. Hoe mooi!
Op de kamer natuurlijk gedoucht en even uitgerust en gebeld met het thuisfront.

De stad in voor onze compostela naar het pegrimsoffice, dit ligt vlakbij het plein, eigenlijk om de hoek en daarboven huist de huiskamer van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.
Hier was Valentijn natuurlijk de bikkel van de dag en hebben wij hen de badge van de regio Amsterdam geschonken die Valentijn aan zijn rugzak had gedragen.
Foto voor op de Facebook site gemaakt en wij weer verder.
Inmiddels contact gehad met Julie & Viggo, of wij de rooftop tour gingen maken op de kathedraal en dat was wel ons plan dus besloten om dit samen te doen. Tour om 19.00 uur.
De middag door de stad gedrenteld, Valentijn een hoedje gekocht, petten voor de andere kleinkinderen plus wat vertier voor onderweg. Natuurlijk wat gedronken en de kathedraal bezocht om daarna nog even te gaan rusten.

Om 19.00 uur de tour, in het Spaans gedaan, en de boys hebben zich kostelijk vermaakt op het dak. Nadien uit eten gegaan in een klein maar sfeervol restaurant.
Rond 22.00 uur weer naar het plein waar inmiddels de Galicische muziekgroep iedere avond de toeristen vermaken met bekende nummers die iedereen kan meezingen. Voor de jongens natuurlijk heel bijzonder maar de vermoeidheid van de dag eist zijn tol en na 30 minuten afscheid van elkaar genomen en ieder naar zijn hotel. Morgen een afspraak om afscheid te nemen van elkaar, hoe mooi!

Een lange dag met veel indrukken die al begon in de vroegte met een 12 km wandeling maar daarna alles wat op je afkomt in de stad met zijn vele monumenten en bezienswaardigheden.
Ook voor ons super leuk om te zien hoe de jongens hier mee omgaan.

Mag duidelijk zijn dat mijn shirt van vandaag helemaal op zijn plaats was🙂

Startpagina CP & Valentijn

Foto's van de Dag

Dag 9: Santiago - Zaandam